Petřínská rozhledna /P.Havránek/1:150

- ukázky staveb a postupů kostelů, zámků a jiných domečků

Moderátor: Radim - PMHT

Petřínská rozhledna /P.Havránek/1:150

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » pon 03. zář 2012 8:53:46

Je to již nějaký čas co jsem pomalu začal dělat na tomhle modelu, který kdysi vyšel jako limitka 20ti kousků...
Předlohu asi netřeba představovat, myslím, že je dostatečně známá. 8-)

Návod sice popisuje začátek stavby v přízemi, ale já začal tou nejsložitější prac a to byla ocelová konstrukce - vyřezávat ty pavučinky byla opravdu hokna a ještě než udělám všechny tak si pěkně užiju
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Další prací bylo dvojité točité schodiště okolo tubusu, ten jsem malinko vystužil, jelikož bude nést celou váhu samotného modelu.
Obrázek

Kdysi se dalo od Tea objednat i laserem pálené zábradlíčko. Mřížky nahradily původní kreslené
Obrázek

Obrázek Obrázek

Nakonec jedna motivační do budoucna
Obrázek
Zdeněk Krčmář
Rotný
Rotný

Re: Petřínská rozhledna /P.Havránek/1:150

Příspěvekod papousek » pon 03. zář 2012 15:28:41

Zdenku to je paráda ač stavby nestavím tohle je krása na petříně jsem byl kdysy jako kluk držím palce at se dílo podaří a zrcadlové bludiště bude také?
papousek
Rotný
Rotný

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » úte 04. zář 2012 5:31:58

Ahoj,
co se týče zrcadlového bludiště, ten model mám také 8-) kdysi vyšlo v časopise ABC a autorem je misr R.V., tak snad se někdy dočká slepení i ode mě :idea:
Já také Petřín a bludiště kdysi navštívil a hlavně mi v paměti urtkvělo ono točité schodiště na Petříně 8-)
Mám i nějaký ten stavební posun vpřed za posledních cca 14 dnů.
Vrátil jsem se dle návodu na začátek, což je stavba přízemního vestibulu. Stánek na prodej lístků, bufet a vstup do sklepa
Obrázek Obrázek

Další prací byly obvodové zdi, zde mě mile překvapila plastyčnost zdi, tak to mám rád 8-)
Okna i dveře jsou "zasklena" fólií - součástí modelu :!:

Pak nadešel čas na zlatý hřeb přízemí a to laserem palené oblouky ocelové kostrukce - ruku na srdce, tohle bych nikdy nevydlabal skalpelem, a pak již samotné zastřešení
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Příště nás čeká 1. vyhlídkové patro :!:
Zdeněk Krčmář
Rotný
Rotný

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » čtv 13. zář 2012 5:04:01

1. vyhlídkové patro, je konstrukčně podobné jako přízemí. Zábradlí je opět laserem pálené, což přídá na vzhledu hodně :)
Na rozdíl od návodu jsem sřechu doplnil "pásky papíru" na sřeše a okap. Také na hranu zábradlí jsem nalepil proužek papíru aby se vše sjednotilo :)

4. patro ocelové konstrukce je na fotce "jen nasucho"

Započal jsem práci také na sklepě samotné rozhledny,
Obrázek

nyní budu čekat až mi přijde dřevěná podložka, poté se pustím již do okolního terénku a můžeme se pustit do sestavení jednotlivých celků
Zdeněk Krčmář
Rotný
Rotný

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » pon 01. říj 2012 5:24:10

Ahoj Všem,
bohužel podložka pod model mi stále nedorazila a tak jsem se pustil pomalu do dalších papírových dílů

2. vyhlídkové patro, zde snad nemá cenu se moc rozepisovat.... Za zmíňku stojí snad jen 2 vyříznutá okýnka
Obrázek Obrázek Obrázek

Pak jsem se pustil do "ocelové konstrukce" mezi 1. a 2. patrem. Nejhorší bylo vyřezat ty haldy papíru 8-) Ale během snad asi 7 večerů, kdy jsem pomalu něco vyřezal a pak lepil něco jiného se to skoro samo vyřezalo
Obrázek

Slepené do jednotlivých pater bylo hotovo během chvíle
Obrázek Obrázek

Všem potenciálním stavitelům doporučuji si jednotlivá patra patřičně poznačit a popsat, aby při nasazování jednotlivých pater později na celek nedošlo k záměně :shock: Ono se to možná nezdá, ale dohledávat později které patro je "nejužší" a naopak "nejširší" je téměř nadlický výkon...

Poslední "papírovou částí" bude opět tubus s točitým schodištěm.
Zdeněk Krčmář
Rotný
Rotný

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » pon 08. říj 2012 7:55:48

Ahoj všem,
jsem tu opět s malým pokrokem vpřed.
Tubus s točitým schodištěm - doporučuji ho něčím vystužit,jelikož jde o jediný nosný prvek celé rozhledny, a pokud bysme to neudělali hrozilo by zkroucení :!:
Já použil starou fixu + špejle a nějaké odřezky z papíru...
Obrázek Obrázek
Jednotlivé díly schodů byla "radost" lepit, ještě si ale užiju až budu přidělávat zábradlí...

Mno a jelikož mi přišla v minulém týdnu i podložka, započal jsem práce na terních úpravách a osazení přízemí rozhledny.
Po přilení dílů podsklepení - které jsou narozdíl od všech ostatních částí rozhledny poměrně odfláklé, jeliž neobsahují žádné chlopně pro jejich lepení, žádné vnitřní prostory, i když do sklepa jde přes fólie krásně vidět.
Je to škoda a dle mého to modelu celkem ubralo na jeho kvalitě....
Inu jsme ale modeláři, tak si musíme poradit sami, za okna jsem umístil z černého kartonu, kvádříky, tak aby obraz a oko diváka dohlédlo jen kam potřebuji a nevidělo kartonové výstuže.
Ty jsou hodně důležité, aby se nám rozhledna nezbortila až začneme s osazováním dalších pater :!:
Obrázek Obrázek Obrázek

Pak jsem sklep a přízemi rozhledny přilepil na dřevěnou podložku, zatížil a nechal přes noc zaschnout.
Podložku jsem záměrně zvolil také 8 hranou aby mi vše krasně ladilo...
Poté započali práce na okolním terénu
Obrázek Obrázek Obrázek

Když byl terén ze všech starn hotov, podložku i s bočnicemi z balzy jsem natřel mahagonovým luxolem - krásně nám vystoupla struktura dřeva :idea: A celý terén z papíru "nainpregnoval" řídkým herkulesem

Na tvorbu krajiny doporučuji 1mm karton od GPM, kdysi jsem ho od nějakého prodejce dostal a nemůžu si ho vynachválit je měkký a dobře se s ním pracuje, ovšem na podlepování velých ploch není moc vhodný, jelikož se kroutí...
Ale to mi nevadilo.
Zdeněk Krčmář
Rotný
Rotný

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » pon 15. říj 2012 5:55:26

Ahoj,
jsem tu s dalším drobným pokrokem kupředu.
Nyní příšlo na řadu postupné kompletovaní jednotlivých částí v jeden celek. Byla to opravdu mravenčí práce, kdy každý kousek kostrukce se musel zvlášť přilepit a hlavně pohlídat aby nebyl křivě...
Ale nejdůležitější činností bylo především přilepení tubusu se schodištěm kolmo k přízemí rozhledny, pokud by se operace nezdařila celá rozhledna by byla křivá :shock:
Jelikož rozhledna bude mít celkově asi 40cm na výšku, rozhodl jsme se udělat již okolní terén nyní, stejně mi nebudou ani okolní stromy zasahovat do práce při nasazování dalších pater.
Navíc se terének krasně dělal když rozhledna není ještě tak velká - doporučuji tedy dalším stavitelům aby si terének také udělali již v této fázi. :!:
Zábradlí kolem přízemí rozhledny není součástí modelu, je opět laserem pálené od Zdendy Smaženky, sice není úplnou předlouhou stejné jako na originále, ale můžu říci že je to mnohem lepší jak kdyby tam žádné zábradlí nebylo.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Celou stavbu jsem si neskutečné užíval a moc se tším na další pokračovaní tohodle veledíla, a začínám si i říkat, že je veliká škoda, že model vyšel pouze ve 20ti exemplářích, jelikož stavět tenhle krásný model bych přál vem milovníkům architektury.
Zdeněk Krčmář
Rotný
Rotný

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » úte 23. říj 2012 6:08:25

Další prací byla ocelová konstrukce mezi druhým a třetím patrem
Obrázek Obrázek Obrázek

Záměrně jsem tentokrát přinesl jsem pár foteček, jelikož žávěr stavby se blíží, detaily a celkové pohledy tedy až po dokončení. Když vše půjde dobře tak do týdne bych mohl přinést finální fotky.
Zbývá - přilepit 2. vyhlídkové patro a pak hlavně některé příčky budu muset odříznout a zkrátit, aby byly "vypnuté"
Zdeněk Krčmář
Rotný
Rotný

Příspěvekod opel123 » úte 23. říj 2012 16:19:17

Nádhera , už se těším na výsledek ;)
opel123
Strážmistr
Strážmistr

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » ned 28. říj 2012 19:45:37

Českou "ajfelovku" jsem dnes o prodloužené neděli dotáhl do finiše...
Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Co říci závěrem?
Všechny díly krásně seděly, při stavbě jsme nenarazil na žádný problém a já jsem moc rád, že jsem po 1,5 roce stavby dotáhl tenhle model do zdárného konce.
Ti co mají tenhle krásný kousek ještě doma ve skříni, vytáhněte ho a užívejte si jeho stavbu stejně jako já. výsledný model jistě stojí za to 8-)

Tak zase někdy u jiné recenze stavby modelu se budu těšit.
Zdeněk Krčmář
Rotný
Rotný

Další

Zpět na ...::: Architektura :::...